Szombaton Föld Órája!

Szombaton, március 31-én 20:30 és 21:30 között lesz idén a Föld Órája! A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.


A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. Tavaly a Föld Óráján elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk.

Régiónkban több település is csatlakozott a kezdeményezéshez. A megyeszékhelyek (Győr, Tatabánya, Veszprém, Székesfehérvár) mellett Tata, Vértesszőlős, Vértesboglár, Pázmánd, Magyaralmás, Isztimér, Iszkaszentgyörgy, Litér, Felsőörs és Tapolca vállalta, hogy részben lekapcsolja a dísz- és közvilágítást.

Az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület (ITKE) piknikezni hív március 31-én este a Föld órája alkalmából.  Aki kedvet érez arra, hogy ezt az időpontot teljesen villamosenergia nélkül töltse el a kilátónál, azt szeretettel várják március 31-én szombaton este 8 órára a kastély udvarára, ahonnan felsétálnak a kilátóhoz, és ott töltenek egy kis időt beszélgetve a sötétben. Aki részt vesz az eseményen, semmiképp ne vigyen magával gyertyát (annak ellenére hogy a reklámanyagok erre az alkalomra azt javasolják a világítás és a hangulat kedvéért), inkább egy fejlámpát, vagy egy kisebb teljesítményű zseblámpát, amit inkább csak az oda-vissza vezető úton fognak használni.

Az esemény hivatalos honlapja: www.foldoraja.hu