Kitakarítottuk a falut

A DÁVID-1 projekt során számos akadályt kellett legyűrnünk, voltak pillanatok, amikor úgy éreztük, mindenki összeesküdött ellenünk, és senkit nem érdekel az a közösségépítő program, amit a diákönkormányzattal karöltve megvalósítunk.

A sok negatív tapasztalat azonban nem tántorította el a dökös fiatalokat, sőt, ha lehet még dacosabban küzdöttünk az ötleteink megvalósulásáért. Sajnos így is le kellett mondanunk számos, az eredeti tervekben szereplő elemről. Nem tudtunk például jutalomfocival kedveskedni a munkában résztvevő diákoknak - rajtunk kívül álló okok miatt. Szerettük volna a dökösöket megtanítani a szponzorkeresés - támogatáskérés fontosságára is, reméltük, hogy az önkormányzat támogatja a tevékenységünket. Részben azért, mert érdekük lett volna a falu utcáinak megtisztítása egy nappal a falunapok előtt, de méginkább azért, mert elismerik és fontosnak tartják a fiatalok képzését és közösségi munkáját. Mint kiderült, tévedtünk.

Még így is közel húsz általános iskolás tanulóval vághattunk neki az Arany János és a Vasút utca megtisztításának. Két óra alatt hat nagy szemeteszsákot töltöttünk meg. A programmal az Önkéntes Fiatalok Napjára is regisztráltunk - ezzel csatlakoztunk egy világméretű kezdeményezéshez, és ahhoz a húszezer fiatalhoz, akik az ország számos pontján végzett önkéntes tevékenységet ezekben a napokban a környezetük, közösségük érdekében.

A szülői munkaközösségnek köszönhetően a fiatalokat nem kellett üres kézzel hazaengednünk, mindenki kapott egy csomag chipset. A szemeteszsákokat - mivel az önkormányzat az elszállítás megszervezésében sem nyújtott semmi segítséget - végül személyautóval juttattuk el azokhoz a konténerekhez, ahonnan a kommunális rt dolgozói vették át kezelését.

Fotók az alábbi csúszkán és a galériánkban