Szabad Sajtó: VOLSZ program beszámoló

Lezárult egyik együttműködő partnerünk, a veszprémi Szabad-Sajtó Kulturális és Ifjúsági Egyesület VOLSZ programja - pontosabban annak a Netrekész pályázat által támogatott fejezete. A projekt sikeréhez az ÉDI önkéntesei kérdőívezéssel járultak hozzá. A Szabad Sajtó Egyesület sajtóanyagát és a Veszprém TV anyagát is közöljük, egyben köszönjük a lehetőséget és a bizalmat.

A Veszprémi On-line Szabadegyetem (VOLSZ) program a SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében valósult meg 2008. június 26. és 2009. június 25. között.

A VOLSZ két legfontosabb célja az volt, hogy minél több embert vonjon be az internetezők, az információs társadalom eszközrendszerét felhasználók táborába; illetve hogy a felhasználók látókörét szélesítse, bemutassa az eszközrendszerben rejlő, jelenleg kevésbé kihasznált lehetőségeket.

A programhoz kapcsolódó tevékenységeink és eredményeink:

1. A SZABAD-SAJTÓ Egyesület a Veszprém Index üzemeltetőjeként vágott bele a VOLSZ program lebonyolításába. Részben a programhoz köthető, hogy 2009 januárjától megújult formában, Veszprém Presszó néven (www.vpress.hu) jelentetjük meg orgánumunkat, amely a hírportáltól inkább az online magazin jelleg felé mozdult el.

A Presszón belül önálló rovatként jelent meg a VOLSZtrít Zsurnál. Ebben számoltunk be a programmal kapcsolatos aktuális információkról, cikksorozatot közöltünk az IT-eszközökről a laikus felhasználókra koncentrálva, hasonló cikksorozatban próbáltuk bemutatni az internet nyújtotta széles lehetőségeket – és nem utolsósorban megnyilvánulási lehetőséget biztosítottunk mindazok számára, akik véleményüket, gondolataikat, benyomásaikat akarták rajtunk keresztül közölni környezetünkről, városunkról, világunkról.

Belső képzési program során készítettük fel újságíróinkat a változásra, illetőleg a 2009 folyamán csatlakozott új önkénteseink számára is biztosítottuk ilyen formában a felkészülést.

2. Képzési programunkkal három csoportot szándékoztunk megcélozni elsődlegesen: a munkanélkülieket, álláskeresőket, a kismamákat és a nyugdíjasokat. Mindegyik csoportnak sajátos képzési tematikát dolgoztunk ki, ami figyelembe vette sajátos lehetőségeiket, elvárásaikat, „specialitásaikat”. Ezek segítségével elméleti, de még inkább gyakorlati oldalról megközelítve próbáltuk bemutatni a lehetőségeket, amiket az internet számukra nyújthat.

A nyugdíjasoknak szóló képzés több csoportot is vonzott, a munkanélküliekkel végül egy képzést sikerült megszerveznünk, a kismamák körében viszont nem sikerült az érdeklődést felkeltenünk.

Kiegészítettük viszont ezt a programelemet egy fiataloknak szóló ajánlattal, mely nem annyira az internetezés népszerűsítéséről, mint inkább az abban rejlő lehetőségek (irodalom, tanulás, távmunka, stb.) bemutatásáról szólt.

Képzési programjainkon kilenc alkalommal összesen 150 résztvevő fordult meg.

3. Egyéb kapcsolódó rendezvényeink során kétszer készítettünk kérdőíves felmérést: 2008. november 22-én a Veszprém Arénában (a kézilabda-szurkolók tájékozódási szokásairól) és 2009. július 15. és 18. között az Utcazene Fesztiválon. A felmérés mellett ezen alkalmakkor a projekttel kapcsolatos tájékoztató programunk is zajlott, ahogy 2008. november 15-én, a IV. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón is. A három alkalommal összesen több mint 350 résztvevőt tudtunk valamilyen módon megszólítani.

Nyitott szerkesztőségi üléseinken havi rendszerességgel beszélgettünk egy-egy aktuális témáról érdeklődő olvasóinkkal.

Természetesen minden a programhoz kapcsolódó rendezvény ingyenes volt a résztvevők számára.

A VOLSZ projekt lezárulása nem jelenti azonban azt, hogy ne lennének fontosak számunkra a keletkezett értékek, illetve az egyes programelemek fenntartása. Egyedül a képzési program, amit csak újabb finanszírozó(k) bevonásával vagy a tanfolyamok önköltségessé tételével tudunk folytatni, a többi elemet a továbbiakban is működtetni kívánjuk.

A projekt elsősorban a Miniszterelnöki Hivatal NETREKÉSZ programjának támogatásával és az egyesület önerejéből valósult meg. A fő finanszírozó mellett helyi szponzorokat, együttműködőket is sikerült megszólítanunk, bevonnunk a megvalósításba. Segítőink voltak: az Észak-Dunántúli Ifjak, a Munkanélküliek, Álláskeresők és Segítők Veszprém megyei Egyesülete, a Veszprém Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete, a Rendőrségi Nyugdíjas Klub, a Szellemi Regenerációs Társulás, a Nivegy-völgyi Borok Háza étterem, a Molnár és Társa Fotó Kft., az Expresszó Klubmozi és Kávézó és az Incognito kávézó. Hozzájárulásukat programunk sikeréhez köszönjük!